Vers van de sportpers: ‘SPORTOUDERS’

De bijbel voor alle ouders van sportende kinderen

dinsdag 30/10

Zopas is ‘Sportouders’ verschenen. Wetenschappelijk onderbouwd, geschreven in mensentaal en rijkelijk geïllustreerd geeft dit boek praktische antwoorden op zowat alle vragen die sportouders zich kunnen stellen. Denk aan topics als: een sport kiezen voor en met je kind, sportdrankjes en supplementen, blessures voorkomen en aanpakken, het sportmedisch onderzoek, maturiteit, omgaan met gezag of met stress, de groeispurt, de balans sport-school, de omgang met jeugdtrainers, plotse harstilstand en hersenletsels in de sport …

Door sportouders, voor sportouders

Het boek is zowel bedoeld voor ouders van jonge toptalenten als voor moeders en vaders van kinderen die alleen voor de lol sporten. Het werd geschreven door dr. Tom Teulingkx en ondergetekende. Tom is sportarts en voorzitter van de sportartsenvereniging SKA. Ik ben medisch auteur en communicatieadviseur van SKA, gezondsporten.vlaanderen en Domus medica. Tom en ik hebben allebei kinderen die sporten. We zijn zelf dus ook sportouders en bij het begin van elk nieuw seizoen horen we vragen opduiken als: ‘Traint mijn kind niet te veel?’, ‘Deugt die trainer wel?’ of ‘Zijn we niet te fanatiek langs de lijn?’. Het viel ons op dat er op internet over zulke kwesties van alles te vinden valt, maar dat die informatie niet altijd begrijpelijk, volledig of betrouwbaar is. We vonden ook geen enkel boek over alles wat sportouders volgens ons moeten weten. En dus hebben we het maar zelf geschreven.

"We vonden geen enkel boek over alles wat sportouders volgens ons moeten weten. En dus hebben we het maar zelf geschreven"

Jeugdsport beheerst vaak het sociale leven van sportouders

Onze jeugd zit massaal en langdurig stil – op school, maar steeds meer ook thuis en dan vaak met een beeldscherm voor hun snufferd en snoep, chips of frisdrank binnen handbereik. Geen wonder dat zoveel kinderen te dik zijn of concentratieproblemen hebben. Meestal zijn ouders dan ook in de wolken als zoon- of dochterlief op een sportclub wil. Toch beseffen ze onvoldoende wat de effecten daarvan zijn, en dan hebben we het niet alleen over de gevolgen voor het kind zelf. Als het klikt tussen kind en sport, dan raken ook hun ouders steeds meer betrokken bij dat wereldje en gaat al gauw een flinke hap van hun privétijd op aan autoritten naar en van trainingen en wedstrijden. Voor en na keuvelen ze uitgebreid in de rumoerige kantine, bij een biertje, een slappe koffie of een mok pakjessoep. Zelden of nooit missen ze een wedstrijd, maar ze nemen ook deel aan spaghetti- of mosselfestijnen. Binnen de kortste keren staat hun hele sociale leven in het teken van hun sportende kinderen. Als bovendien blijkt dat zo’n kind talent heeft, dan wil je als ouder dat die gave gekoesterd wordt en alle kansen krijgt. Maar tegelijk wil je ook niet te veel druk uitoefenen. Hoe pak je dat allemaal aan? Een betere club zoeken? En nog langer in de auto zitten? Je kind naar een topsportschool sturen? Maar het kan ook net zo goed zijn dat je kind maar een middenmoter is, of er op een gegeven moment de brui aan wil geven. Wat dan, na al die moeite? Op al die aspecten van jeugdsport gaat ‘Sportouders’ uitgebreid in met praktische tips-en-tricks.

 

Getuigenissen van toppers als Kim Clijsters, Sven Nys en Thomas Vermaelen

In de meeste gevallen is een sportieve jeugd een zegen voor lichaam en geest, maar als kinderen of ouders verkeerde keuzes maken, dan kan het ook faliekant aflopen. De inzet is groot, want Vlaanderen telt zowat 750.000 kinderen en tieners die los van de turnles aan sport doen. Het is voor de ouders van al die kinderen dat we ‘Sportouders’ hebben geschreven. Onze inspiratie putten we uit de wetenschappelijke literatuur en uit talloze gesprekken met trainers, artsen, psychologen… Daarnaast laten we acht Vlaamse sporticonen aan het woord. Kim Clijsters, Sven Nys, Philippe Meirhaeghe, Kim Gevaert, Aagje Vanwalleghem, Arthur Van Doren, Dirk Van Tichelt en Thomas Vermaelen getuigen in dit boek over hun jeugd en over hun eigen sportouders.

"Een sportieve jeugd is een zegen voor lichaam en geest, maar als kinderen of ouders verkeerde keuzes maken, dan kan het ook faliekant aflopen"

Ook voor trainers

‘Sportouders’ focust niet op één discipline, maar geeft voorbeelden uit alle populaire jeugdsporten: voetbal en wielrennen, maar ook hockey, gymnastiek, tennis, zwemmen, dansen, paardrijden, atletiek, basketbal, volleybal, vechtsporten ... Stiekem hopen Tom en ik dat naast sportouders ook trainers, huisartsen, sportartsen, onderwijzers, sportambtenaren, leraren lichamelijke opvoeding en jeugdsportorganisatoren dit boek in handen zullen krijgen. Eigenlijk mikken we op iedereen die met sportende kinderen in de weer is; op alle volwassenen dus die willen voorkomen dat hun oogappel de pedalen verliest, de bal misslaat of buitenspel wordt gezet.

 

‘Sportouders’ werd uitgegeven door Van Halewyck en kost 21,99 €
Meer op www.sportouders.eu
Auteurs Tom Teulingkx (l) en Marc Geenen (r)

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.