“Wanneer ik een week niet beweeg, ben ik ongenietbaar”

“MOVE – Tijd om te bewegen” bundelt getuigenissen van bekende en minder bekende sportliefhebbers

vrijdag 16/02

Bewegen is heel belangrijk voor uw gezondheid, dat weet u intussen al. Toch is dat inzicht op zich vaak niet voldoende om u te overtuigen om werkelijk te gaan sporten. De getuigenissen van uw medemens in het boek “MOVE – Tijd om te bewegen” kunnen dat misschien wel. Gaëtane Stassijns (arts-specialist Fysische Geneeskunde en Revalidatie) en Marc Peeters (arts-specialist Oncologie) laten een groep mensen aan het woord over de speciale plaats die sport in hun leven inneemt, in de hoop dat ook u uw sportschoenen aantrekt.

©Henk van Cauwenbergh
Karel Van Eetvelt

Voor “MOVE – Tijd om te bewegen,” interviewde Michaël De Moor een enorm verscheiden groep individuen. U leest zowel over een vrouw van 86 jaar als over een meisje dat nog in de lagere school zit, maar ook over olympische kampioenen, CEO’s, een modeontwerper, muzikanten, de nieuwe Sporta-voorzitter, politici, evenals over mensen die lijden aan een chronische ziekte of leven met een beperking. Eén iets hebben ze echter allemaal gemeen: ze kunnen hun sport niet meer missen.

Naast de afwisselende verhalen biedt het boek ook een professionele omkadering. Specialisten leggen kort en duidelijk uit wat beweging doet voor de hersenen bijvoorbeeld, of voor het herstel maar ook de preventie van een zware ziekte zoals kanker. U komt ook te weten hoeveel u best beweegt, hoe het zit met blessures, wat beweging kan doen bij rugpijn en artrose, wat de impact is op uw hart.

Een kunstige touch aan het boek geven de opvallende foto’s van Henk van Cauwenbergh.

 

Mens sana in corpore sano

De grootste drijfveer om te sporten blijkt bij de geïnterviewden niet de invloed op het lichaam, maar wel die op het mentale welzijn. Jan Leyers voelt zich geïnspireerd: “Lopen stimuleert mijn geest echt. Er komen dan goede invallen, of ik zie een oplossing voor dingen waarmee ik vastzat. Van mijn soloplaat bijvoorbeeld zijn hele strofes tijdens het lopen ontstaan.”

Voor Angelo Vermeulen (wetenschapper en kunstenaar) is sport een “noodzakelijke voorwaarde” om zijn drukke leven te kunnen combineren. Het zorgt er ook voor dat hij verbonden blijft met zichzelf: “De connectie die je achteraf met jezelf hebt, is belangrijk. Ik zit voor mijn werk vaak achter de computer en dan train je enkel de cerebrale bovenkant van je lichaam. Je raakt daardoor als het ware wat vervreemd van jezelf. Lopen zorgt ervoor dat ik weer helemaal geconnecteerd raak met mijn hele lichaam en met mezelf.”

Karel Van Eetvelt, CEO van bankenkoepel Febelfin en sinds kort Sporta-voorzitter, is niet dezelfde persoon zonder sport: “Wanneer ik een week niet beweeg, ben ik ongenietbaar, zegt mijn vrouw.” Niet alleen thuis, maar ook op het werk werpt beweging zijn vruchten af. “Sporten zorgt voor stabiliteit. Ik heb die beweging nodig om helder te kunnen denken. Mijn job is een ratrace, je loopt van het ene probleem naar het andere en soms verlies je dan de zin voor realiteit. Een uur op mijn fiets, zeker wanneer ik alleen rijd, haalt me weg uit de dagdagelijkse sleur en geeft me weer nieuwe ideeën.”

“Onze gezondheid is zo kostbaar. En daar zijn we ons lang niet altijd van bewust” - Yara al Adib

Een van de strafste verhalen is dat van Dominique Roofthooft, die de ziekte van Crohn heeft. Hoewel ze daardoor heel weinig energie heeft, zette ze toch de stap naar het lopen: “Lopen heeft mijn leven echt veranderd. Echt, ik was bij wijze van spreken een zak patatten geworden, had voor niets nog energie… En zie nu. De goesting in het leven is er mee teruggekomen.” Dankzij het sporten kan ze haar ziekte beter accepteren: “Weet je, ik zal mijn ziekte mijn hele leven meenemen, want ze overwinnen door te sporten kan jammer genoeg niet. Maar sport geeft me wel enorm veel motivatie om ze te aanvaarden.”

Voor mij zijn de auteurs in hun opzet geslaagd: het lezen van zoveel verschillende enthousiaste getuigenissen werkt telkens als een extra duwtje in de richting van mijn loopschoenen… De klik maakte ik vooral toen ik de uitspraak van Yara al Adib (designconsulente en zaakvoerder van cateringbedrijf From Syria with Love) las: “Onze gezondheid is zo kostbaar. En daar zijn we ons lang niet altijd van bewust.” Bij deze dus even een reminder om te zorgen voor je lichaam en geest, want de gezondheid van geen van beide is vanzelfsprekend.

Het boek “MOVE – Tijd om te bewegen” wordt uitgegeven door Stichting Kunstboek en is te koop voor 39,90 euro.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.