Wereldvreemde sport

dinsdag 22/09
refugees welcome

'Een ongelukkige post', zo probeerde de woordvoerder van Anderlecht een discussie onder de mat te moffelen, nadat de 20-jarige Egyptische aanwinst Mahmoud 'Trezeguet' Hassan op zijn Facebook-pagina een foto had overgenomen waarop vier vrouwelijke fans een Photoshopingreep niet hadden overleefd en een spandoekje met de oorspronkelijke tekst 'Dennis blijft' was aangepast tot 'Welcome Trezeguet'. Ongelukkig, zo zal de paarswitte club zich ook wel gevoeld hebben toen het thema alsnog breed werd uitgesmeerd in de pers, twee klachten wegens seksisme werden ingediend bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en ook staatssecretaris Sleurs (N-VA) zich in het debat ging mengen.

"Als rolmodellen als Mahmoud Hassan er zo makkelijk van afkomen, is de kans groot dat zijn attitude straks gemeengoed wordt, in het hart van Europa" Darya Safai

De van oorsprong Iraanse tandarts Darya Safai schreef een vlammend opiniestuk op deredactie.be. 'De institutionele discriminatie van vrouwen is even lelijk en verwerpelijk als racisme, en moet even krachtig veroordeeld worden', meende ze. 'Als rolmodellen als Mahmoud Hassan er zo makkelijk van afkomen, is de kans groot dat zijn attitude straks gemeengoed wordt, in het hart van Europa'. Uiteindelijk liep de zaak met een sisser af: Safai werd voor een constructief gesprek uitgenodigd in het Constant Vanden Stockstadion en de klachten werden na verontschuldigingen van de speler ingetrokken. Iedereen gelukkig?

'Laat Iraanse vrouwen in hun stadions', zo heet het boek dat Darya Safai samen met Karel Michiels schreef en dat deze week wordt voorgesteld. Het onderwerp vrouwen in de sport verdient hier een aparte behandeling in de vorm van een ruimer artikel, maar het punt dat Safai vorige week maakte is zeer pertinent. Een voetballer is — of hij dat nu wil of niet — een rolmodel. Als Hassan die post blind overnam, wil dat zeggen dat hij het ermee eens was dat de foto gemanipuleerd was, want een klein kind kon de witte vlekken zien waar eerst menselijke figuren stonden. Dat is niet meer 'ongelukkig': in het slechtste geval is het doortrapt, in het beste ondoordacht. In een seculiere staat bestaat geen excuus voor seksisme of racisme, daar kun je niet alert genoeg voor zijn, ook sportclubs.

Mahmoud 'Trezequet' hassan©Photonews
De Facebookpost van Mahmoud 'Trezequet' Hassan is niet meer 'ongelukkig': in het slechtste geval is het doortrapt, in het beste ondoordacht

Veel heeft natuurlijk te maken met de dubbelzinnige houding van de sportwereld ten opzichte van de rest van de samenleving. Bestuurders van internationale organisaties als het IOC, de FIFA en de UEFA deden jarenlang hun uiterste best om sport als een soort aparte planeet te beschouwen, met eigen wetten, reglementen en gebruiken. 'De UEFA is groter dan de Europese Unie', riep UEFA-voorzitter Johansson nog ten tijde van het Bosman-arrest. Dat soort arrogantie.

Niets menselijks is de sport vreemd. En toch blijven sportbestuurders en hun vertegenwoordigers zich wereldvreemd gedragen

In de sport vind je alle aspecten van de samenleving terug. Winnen, verliezen, juichen, treuren, fair play, vals spelen, empathie, antipathie, fraude, noem maar op. Niets menselijks is de sport vreemd. En toch blijven sportbestuurders en hun vertegenwoordigers zich wereldvreemd gedragen. Dus wordt zo'n vrouwonvriendelijke Facebook-mededeling al snel 'ongelukkig' genoemd. En dus vind je bij ons geen spandoeken met 'Refugees welcome', in tegenstelling tot in de Bundesliga. Vluchtelingen, dat is politiek, zo luidt de achterliggende redenering. Niets mee te maken, niet mee bemoeien, niet voor ons. Een wedstrijdje voetballen, een koersje rijden, tegen een balletje kloppen, dát is sport, voor de rest distantieert de sportwereld zich van wat er in de samenleving gebeurt. Het stadion of de sporthal als cocon.

Ik hoop dat het boek van Darya Safai de nodige aandacht krijgt en dat de ontstane commotie rond de Facebookpost van Mahmoud Hassan voor een mentaliteitswijziging kan zorgen, dan is het niet alleen een pijnlijke, maar ook een nuttige episode geweest. Sport is veel meer dan spel. Of het zou dat toch moeten zijn. Sport en maatschappij laten elkaar niet los.

 

Darya Safai, Karel Michiels, 'Laat Iraanse vrouwen in hun stadions (Lopen tegen de wind)', Uitgeverij De Vliegende Keeper, 24,95 euro.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.