Zachte kreten en oorverdovend gefluister

Voetbal in België is soms interessanter naast dan op het veld

donderdag 14/03
©isosport

Nul-nul. Dat is na een heenwedstrijd een uitslag waarbij in theorie nog zowat alles mogelijk is. KV Mechelen heeft zaterdag het thuisvoordeel, Beerschot Wilrijk weet dat één uitdoelpunt kan volstaan om het Mechelse plannetje overhoop te gooien. De terugwedstrijd kan dus nog alle kanten uit, al is Mechelen licht favoriet. In de heenwedstrijd was het gewoon beter dan Beerschot Wilrijk. Dat gold ook in minstens twee van de vier wedstrijden in de reguliere competitie.

KV Mechelen heeft een iets betere kern, telt meer dan dubbel zoveel supporters, heeft een stadion dat eerste klasse waard is, eindigde in de reguliere competitie met vijf punten voorsprong. In een normaal voetballand zou dat betekenen: proficiat, u bent kampioen, u mag volgend seizoen een reeks hoger spelen. Niet in België, waar play-offs (1A) of een finale tussen de periodekampioenen (1B) uitmaakt wie er uiteindelijk de titel behaalt. Geen enkel beschaafd voetballand doet het op die manier. Het is een vorm van gelegaliseerde competitievervalsing, al dan niet met halvering van de punten. Kijk even rond in andere competities: nergens anders gebeurt het op die manier. Hooguit zijn er play-offs om te bepalen wie nog een extra Europees ticket verovert. In de Engelse tweede klasse, het Championship, bijvoorbeeld, stijgen de eerste twee in de stand na zesenveertig (!) speeldagen. De nummers drie tot en met zes spelen play-offs. Perfect verdedigbaar, want de beste teams promoveren sowieso.

In onze tweede klasse (ach, ja, zeg dan maar 1B, of Proximus League) mocht twee seizoenen geleden Antwerp de promotie vieren, ondanks het feit dat het in de reguliere competitie pas derde was geëindigd, achter Lierse en Roeselare.

©isosport

Geruchten à volonté

Wie zaterdag aan het langste eind trekt — KV Mechelen of Beerschot Wilrijk — is bijna ondergeschikt geworden aan de afloop van het matchfixing-dossier. Nog even ter herinnering: in de marge van ‘Operatie Schone Handen’, een gerechtelijk onderzoek dat was gestart om witwaspraktijken en zwartgeldtoestanden op te sporen, ontdekte het gerecht dat er verdachte telefoontjes waren geweest op het beslissende ogenblik in de degradatiestrijd van het seizoen 2017/2018. Er werd zogezegd een keuken besteld. KV Mechelen zou, met de hulp van voormalig huismakelaar Dejan Veljkovic, gepoogd hebben de uitslag van duels te regelen. Bestuurders van Waasland-Beveren verzuimden het die omkopingspoging te signaleren bij de bond. Beide clubs riskeren een strenge straf: degradatie.

Voor Waasland-Beveren zou dat inhouden dat het volgend seizoen in 1B zou moeten spelen. In dat geval zou het reeds veroordeelde Sporting Lokeren toch nog in 1A mogen aantreden volgend seizoen. Voor KV Mechelen zou het gevolg zijn: geen promotie naar 1A, integendeel zelfs, degradatie naar de Eerste Amateursliga. Zeg maar: de derde klasse. En Beerschot Wilrijk zou, als tweede in de stand, naar het hoogste niveau mogen.

Het bondsparket en het federaal parket zouden eerstdaags hun onderzoeksresultaten naast elkaar leggen. Zien of het gebeurt.

Het gonst al een paar weken van de geruchten. Het bondsparket en het federaal parket zouden eerstdaags hun onderzoeksresultaten naast elkaar leggen. Vóór de laatste speeldag van de competitie in 1B, zou er gecommuniceerd worden (versta: KV Mechelen en Waasland-Beveren zouden het slechte nieuws vernemen). Het gebeurde niet. Onmiddellijk ná die laatste speeldag zou die communicatie volgen. Het gebeurde niet. Nu klinkt het — off off off the record — dat er wordt gewacht tot de competitie in 1A is afgelopen, volgend weekend. Zien of het gebeurt.

Dat er gewacht wordt, zou overigens niet onlogisch zijn. Stel dat anderhalve week geleden al zou gezegd zijn dat Waasland-Beveren moest degraderen, wat doe je dan met de resterende wedstrijden van die club? Op de laatste speeldag komt play-off 1-kandidaat Standard naar de Freethiel, om maar iets te zeggen. En wat doe je dan met álle resultaten van Waasland-Beveren tot nog toe? Schrappen of overal forfaitcijfers uitdelen? Het kan een groot verschil maken in de eindstand na dertig speeldagen.

Vraagtekens

Al dat gefluister en — bij sommige clubs — de versmoorde juichkreetjes en het zachte gestamel doen ons voetbal geen goed. Operatie Schone Handen was al zo'n pijnlijk dossier dat door het hart van de competitie sneed, maar zwartgeld en dat soort dingen passeren hier meestal wel. (Pogingen tot) omkoping daarentegen... Dat druist in tegen het sportieve verloop. Daar zijn we met z'n allen gevoelig voor. Dat duistere figuren als Mogi Bayat en Dejan Veljkovic ons voetbal intussen voor eigen gewin kapotgemaakt hebben, vinden supporters blijkbaar minder erg. Sjoemelen mag, machtsmisbruik ook nog, valsspelen niet. Selectieve verontwaardiging.

Zwartgeld en dat soort dingen passeren hier meestal wel. (Pogingen tot) omkoping daarentegen... Daar zijn we met z'n allen gevoelig voor!

Wat ik me afvraag — en ik ga er dan even gemakshalve van uit dat er wel degelijk binnenkort gecommuniceerd zal worden en dat dit ten nadele van KV Mechelen en Waasland-Beveren zal zijn: hoe sterk is het bewijsmateriaal? Hoe sluitend is het allemaal? Want stel je maar even voor dat beide clubs veroordeeld worden en dat een 'gewone' rechter over een jaar of twee oordeelt dat de bewijslast toch niet zwaar genoeg weegt, dan staan de bond miljoenenclaims te wachten van de getroffen clubs.

Andere, meer sportieve vraag: wat met Lokeren en Beerschot Wilrijk de komende maanden? Normaal is de competitie zondag 17 maart iets voor achten definitief voorbij voor Lokeren. Geen wedstrijden meer, geen inkomsten. Mag het dan alsnog play-off 2 spelen? En stel dat Beerschot Wilrijk komend weekend niet op de grasmat kampioen wordt in Mechelen, maar een van de daaropvolgende dagen wel aan de zogeheten 'groene tafel', is het dan ook einde seizoen (zoals gebruikelijk met de kampioen in 1B) of mag het toch deelnemen aan play-off 2 (extra wedstrijden, extra inkomsten). Stel je maar even voor dat KV Mechelen naar het BAS stapt, het Belgische Arbitragehof van de Sport, en daar gelijk krijgt, dan zou het zomaar eens kunnen dat Beerschot Wilrijk vijf recettes worden onthouden. Vreemde situatie.

Vraagtekens, vraagtekens. Voetbal in België is soms interessanter naast dan op het veld. Dat zegt veel.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.