Naar Europa gelokt om in de schaduw te trainen

'Sideline', een bijzondere voetbaldocumentaire

maandag 22/10

Hoeveel jongeren dromen er niet van om profvoetballer te worden? Voor de happy few komt die droom uit, voor de anderen gaat het leven voort. Maar wat als je niet mag falen en voetbal je enige bestaansrecht is? De documentaire “SIDELINE” vertelt het verhaal van vier Afrikaanse voetballers die na valse beloftes in Europa zijn gestrand.

Terwijl miljoenen jonge Afrikaanse voetbaltalenten op stoffige pleintjes trainen, kijken lokale voetbalmakelaars zich de ogen uit. Ze selecteren elk jaar duizenden voetballers die bij een Europese club mogen testen. Af en toe slaagt één van hen daarin, maar vaak blijken de beloftes van de makelaars vals en blijven ze achter zonder netwerk, papieren of geld. Falen is echter geen optie voor de voetballers. Vaak lieten ze mensen achter in hun thuisland die rekenen op hun financiële steun. Dus trainen ze samen verder in Europa, in de hoop toch nog die grote doorbraak te mogen meemaken.

“You might not know us. You might not see us. But we are training”

De documentaire “SIDELINE” volgt vier Afrikaanse voetballers die in België gestrand zijn. Haast onopgemerkt trainen ze vier keer per week met andere lotgenoten bij ‘African Professional All Star Belgium’, op een zompig veld in de Antwerpse buitenwijk Luchtbal. Het hoofdpersonage van de documentaire is Moses Adams (28), voormalig Nigeriaans international en in 2007 speler bij de toenmalige Belgische eersteklasser KVC Westerlo. Door een aanslepende knieblessure kwam er een abrupt einde aan zijn voetbaldroom.

Daarop besluit Moses zelf voetbalmakelaar te worden. Hij wil de andere gestrande Afrikanen in België motiveren en helpen bij hun voetbalcarrière. Dat verloopt moeizamer dan verwacht; hij komt zelf in geldnood te zitten. Bijgevolg keert hij terug naar zijn thuisland om er een voetbalacademie op te zetten, waardoor hij de wanpraktijken natuurlijk deels mee in stand houdt. Terzelfdertijd probeert hij voetballers ook te waarschuwen en bevindt zich zo al snel in een morele tweestrijd…

Dit verhaal gaat verder dan voetbal

Verweven met Moses’ verhaal is dat van vier Afrikaanse voetballers die de hoop op een plaats bij een topclub nog niet hebben opgegeven. Emmanuel Okoko Patrick (17), de jongste, is door Moses in Nigeria opgepikt en mag weldra een test bij een Belgische eersteklasser doen. Hij voelt niet alleen druk van Moses, maar ook van zijn moeder. Emmanuels vader is overleden en hij moet nu het brood op de plank brengen. Verder volgen we ook Lateef Mudashiru (23) die zijn kind achterliet, Aloys Kwaakum (27) aan wie een test werd beloofd die er nooit kwam, en Junior Bright Etuwe (26) die na brute pech nooit nog iets hoorde van zijn makelaar.

Voor de makers van “SIDELINE” (Joost Wynant, Louis Pons, Maarten Goffin, Gert Van Berckelaer) gaat dit verhaal verder dan voetbal: “’SIDELINE’ is het universele verhaal van de zoektocht naar een beter leven en de drang iets te betekenen in de wereld.” Ze zagen zelf ook de parallel met de vluchtelingencrisis. “We gebruiken de populaire voetbalarena om de Westerse kijker mee te nemen in het complexe verhaal over migratie. We hebben getracht om een herkenbaar en genuanceerd beeld te schetsen over jonge migranten.” Verder willen ze ook de Vlaamse regering aanspreken om actie te ondernemen en in een sociaal vangnet te voorzien. Ze hopen ook dat de documentaire andere jonge Afrikaanse voetballers zal bereiken en hen zal waarschuwen.

MOOOV vertoont “SIDELINE” op donderdag 25 oktober in UGC TURNHOUT om 20:00. Meer informatie over “SIDELINE” en andere screenings van de documentaire vind je hier: http://www.sideline.be/#.

Sporta-magazine is een uitgave van Sporta-federatie, die deel uitmaakt van de Sporta-groep.